Συνεχής αύξηση των ποσοστών ανεργίας στην Θεσσαλονίκη

Συνεχής αύξηση των ποσοστών ανεργίας στην Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 3565/18.10.2005

Προς:
- κ. Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
- κ. Υπουργό Ανάπτυξης


Πρόσφατη έρευνα του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας καταγράφει της μεταβολές που σημειώνονται στον τομέα της εργασίας, τα ποσοστά ανεργίας που πλήττουν την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις νέες μορφές απασχόλησης που έχουν εισβάλει στην αγορά εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ίδια έρευνα παρουσιάζει τα ποσοστά συνεχούς μείωσης των προσφερόμενων θέσεων εργασίας, αλλά και της υποβάθμισης της ποιότητας εργασίας.
Η έρευνα του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας, που τιτλοφορείται «Μελέτη για τις ελαστικές-άτυπες μορφές απασχόλησης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης: πρώτα βήματα προς την συγκρότηση ενός Γεωγραφικού Παραρτήματος Εργασιακών Σχέσεων», αποδεικνύει ότι στην περίοδο 2000-2004 σημειώθηκε αύξηση των σχετικών συμβάσεων, η οποία αγγίζει το 50%, ενώ την περίοδο 2001-2004 ξεπερνά το 30%.

Επίσης, δύο είναι πλέον οι τύποι συμβάσεων που κυριαρχούν στην αγορά εργασίας. Οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι συμβάσεις έργου, εκ των οποίων οι συμβάσεις έργου είναι αυτές που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά εργασίας.
Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν 52.000 καταγεγραμμένους ανέργους στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην πραγματικότητα ξεπερνούν τους 80.000. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ενώ κατά το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου το 2004 ο δείκτης ανεργίας έπεσε σε όλη την Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη σημειώθηκε αύξηση 5% αναλογικά με το τρίμηνο που προηγήθηκε (Απριλίου - Μαΐου - Ιουνίου). Επιπλέον σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα είναι 4,5%, ενώ την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 12%.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης από την αρχή του χρόνου έχουν κλείσει οχτώ μεγάλες επιχειρήσεις. Κρίση περνάνε κυρίως ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας και του έτοιμου ενδύματος. Ως εκ τούτου αυξάνονται συνέχεια τα ποσοστά των ανέργων και να μένουν χωρίς εργασία όχι μόνο νέοι άνθρωποι, αλλά και οικογενειάρχες που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση και δεν μπορούν να βρουν αλλού εργασία για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα και στις γυναίκες, καθώς αγγίζουν το 95% των ανέργων.


Μετά από τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
- Ανάπτυξης


- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τη δημιουργία και διασφάλιση θέσεων εργασίας στην αγορά της Θεσσαλονίκης, τόσο για τους νέους όσο και για τους ανέργους που βρίσκονται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης;

- Πως σκοπεύει να βοηθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν και αναγκάζονται να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού;

Απαντήσεις Υπουργείων